Het woord anesthesie kan herleid worden naar het oude Grieks en betekent letterlijk vertaald “niets voelen”. Het is de wetenschap die zich bezighoudt met het niet laten voelen van “chirurgische prikkels” aan patiënten die chirurgische prikkels toegediend krijgen.
Anesthesie kan lokaal/regionaal of algeheel toegepast worden. Bij een lokale/regionale techniek wordt een lokaal anestheticum in het weefsel geïnfiltreerd of in de buurt van een of meerdere zenuwen die een bepaalde regio van het lichaam verzorgen. Bij algehele anesthesie of narcose wordt de patiënt volledig buiten bewustzijn gemaakt door het verdoven van de hersenen door toedienen van intraveneuze anesthetica of dampanesthetica via de longen. Met uitzondering van lokale anesthesie vallen alle vormen van anesthesie onder het domein en verantwoordelijkheid van de anesthesioloog.
Het toedienen van anesthetica door niet opgeleide personen zonder beschikking over de juiste kennis, apparatuur en/of hulpmiddelen kan levensgevaarlijk zijn – denk bijvoorbeeld aan Michael Jackson die thuis anesthetica toegediend kreeg van een cardioloog – maar onder de leiding van een anesthesioloog met de juiste apparatuur en spullen is het toedienen van narcose zeer veilig en niet schadelijk. Narcose gerelateerde risico’s liggen in die orde van grootte dat het gevaarlijker is om met de auto naar de kliniek toe te rijden dan het ondergaan van narcose in de kliniek. Sommige mensen kunnen wel kortdurend iets vergeetachtiger zijn dan normaal. Dit is, als het al optreedt, altijd kort en voorbijgaand van aard.
Binnen de verschillende specialismen van de gezondheidszorg is de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) bij uitstek de vakvereniging die haar domein het meest heeft geprotocolleerd en voorzien van richtlijnen. De werkwijze wordt vergeleken met de luchtvaart, waar ook alles zo veel mogelijk volgens vaste patronen wordt uitgevoerd om de kans op fouten zo klein mogelijk te maken. Er zijn dus vrij strenge richtlijnen waar elke anesthesioloog en anesthesiepraktijk aan dient te voldoen, met name ook in de setting buiten het ziekenhuis. Alle richtlijnen en standpunten zijn makkelijk op te zoeken op de website van de NVA: www.anesthesiologie.nl.<
U wilt binnenkort misschien een behandeling onder laten uitvoeren. Hierbij willen wij u nuttige informatie geven over de narcose, mocht u de behandeling willen voortzetten.
Van de planningsafdeling zult u de datum van de behandeling doorkrijgen. De exacte tijd wordt 1 a 2 dagen van tevoren telefonisch aan u medegedeeld. U wordt verzocht om minimaal 30 minuten van tevoren aanwezig te zijn.
Van de planningsafdeling zult u de datum van de behandeling doorkrijgen. De exacte tijd wordt 1 a 2 dagen van tevoren telefonisch aan u medegedeeld. U wordt verzocht om minimaal 30 minuten van tevoren aanwezig te zijn.
Het niet opvolgen van deze adviezen kan vergaande nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid tijdens de behandeling onder narcose. Het is dus geheel in uw belang dat u zich strikt aan deze voorschriften houdt. De behandeling onder narcose zal, om u geen onnodige risico’s te laten lopen voor uw gezondheid, niet worden uitgevoerd als blijkt dat de voorschriften niet zijn nageleefd.
Alvorens u onder narcose behandeld kunt worden dient u een uitgebreide medische vragenlijst in te vullen zodat de anesthesioloog uw gezondheidstoestand goed kan inschatten om zo de eventuele risico’s voor u zo laag mogelijk te houden. Zo nodig kunnen er ook aanvullende onderzoeken aangevraagd worden (denk aan een hartfilmpje of bloed laten prikken) of kan er aanvullende informatie opgevraagd worden bij uw huisarts of behandelende specialist.
Pas nadat alle nodige gegevens binnen zijn en beoordeeld door de anesthesioloog kan er goedkeuring gegeven worden voor de behandeling onder narcose. Als de risico’s voor uw gezondheid te hoog blijken, dan kan het zijn dat de anesthesioloog de behandeling onder narcose afkeurt. U dient er rekening mee te houden dat dit ook bij u kan gebeuren.
Monitoring:Vlak voordat u onder narcose gaat wordt u aangesloten aan de monitor. U krijgt stickers op de borst voor de hartritme controle, een bloeddrukbandje om die om de paar minuten de bloeddruk zal meten en een dopje op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten.
Pas nadat deze dingen aangesloten zijn kan de anesthesie starten. Inbrengen infuus:Omdat wij totaal intraveneuze anesthesie (TIVA) toepassen dient er eerst een infuus ingebracht te worden. Dit betekent dat u een prikje zult krijgen in uw hand of onderarm en dat de anesthesiemiddelen rechtstreeks in uw bloedbaan zullen worden toegediend. Als u erg tegen het prikje opziet of angstig bent voor het prikje, dan kunt u als u dat van tevoren aangeeft een receptje meekrijgen om een speciale pleister op te halen bij de apotheek die de huid kan verdoven voordat het prikje wordt uitgevoerd. Als u dan de speciale pleister van tevoren ophaalt en de dag dat u behandelt wordt meeneemt naar de kliniek, dan zal de anesthesioloog de pleister bij binnenkomst op het juiste plekje op uw huid plakken.
Narcosemiddelen:De middelen die wij gebruiken voor de narcose zijn de uiterst moderne, zeer kortwerkende middelen propofol en remifentanil. Deze middelen werken zo kort dat na het staken van de toediening u zeer snel weer wakker bent en zeer weinig kans hebt op het ervaren van vervelende bijwerkingen zoals misselijkheid en braken.
De narcose:Nadat alle monitoring is aangesloten zal via het infuus langzaam de narcosemiddelen worden toegediend. Dit kan een wat prikkend of brandend gevoel in de hand of in de arm geven. Dit kan geen kwaad en trekt vanzelf weer weg. Vlak voordat u wegdoezelt krijgt u nog een kapje voor met zuurstof. Daarna gaat u lekker slapen. Zodra de behandeling klaar is maken wij u weer wakker.
Aangezien wij geheel niet met spierverslappers werken is het volledig uitgesloten dat u tijdens de behandeling wakker wordt maar niet kunt bewegen (zoals in sommige films). Hier hoeft u zich dan ook geheel geen zorgen over te maken. </P/ Bijkomen na de narcose:Nadat de behandeling klaar is wordt u wakker op de tandartsenstoel. Nadat u wakker bent wordt u met behulp van een rolstoel overgebracht naar een kamer waar u in een relaxstoel nog rustig even bij kunt komen. Uw begeleider of begeleidster mag bij u zijn totdat u voldoende bij bent gekomen om naar huis te gaan. De anesthesioloog zal regelmatig langs lopen om te bepalen of u daar klaar voor bent.
Mogelijke risico’s van de narcose:De anesthesie is vandaag de dag het veiligste specialisme binnen de geneeskunde met de laagste risico’s. Het is zelfs zo veilig, dat het rijden met de auto naar de kliniek gevaarlijker is dan narcose krijgen in de kliniek. Toch zijn er een aantal risico’s die hierna kort zullen worden opgesomd:
Zodra u voldoende bij bent gekomen en de anesthesioloog goedkeuring heeft gegeven mag u naar huis. Het is voor uw eigen veiligheid van groot belang dat u de volgende regels in acht neemt voordat u naar huis mag: